LE OWNER

My photo
IPOH, Malaysia
AUNI ATHIRAH BINTI MOHD. ANUAR. DREAM ON,NEVER OFF!

Wednesday, 10 April 2013

Kek Pisang, Sedap ke?

sedang aku enjoy tengok Running Man , tiba tiba tekak ini teras nak makan kek pisang. macam ada tarikan rasa gitu... apakah itu tarikan rasa? ayat baru lah namanya.hahaha. 
dengan pantas dan tuntas aku segera ke dapur untuk melihat bilangan telur yang ada. yes , Alhamdulilah.telur cukup untuk buat kek pisang. jadi apa lagi , moh le ke dapur blog ku :

Bahan bahan :
 1 cawan pisang yang dah di lenyek
 3 biji telur dan 1 cawan gula (aku guna 1/2 cup gula aje)

2 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bicarbonate (diayak yer)

hah , tu je la yang korang perlukan. lebih senang daripada buat kek coklat taw.

Cara cara:
1) telur dan gula mestilah dipukul sampai kembang dan ringan
 2) lepas itu masukkan lah pisany lecek tadi.putar putar dan putar...




 3) masukkan tepung tu sedikit demi sedikit
 4) inilah rupanya . tada tada tadaaaaaa ...
 5)masukkan dalam loyang yang sudah di lapik dengan kertas A4 yang telah di sapu mentega. kertas minyak pun boleh.Bakar selama 40 minit, api atas bawah, suhu 175'C .
jeng jeng jeng ... ni lah rupanya .tak cute sangat. first try meh.tapi sedap ok. jangan pandang luaran aje.

selamat mencuba bagi yang nak cuba .

Terima Kasih .