
- bawang merah*
- bawang putih*
- halia*
- bunga cengkih
- bunga lawang
- kayu manis
- perencah sup
- perencah kurma
- ayam
- air
- minyak
- garam
1) tumbuk bahan yang bertanda * sampai lumat( tapi aku punya tak lumat sebab aku malas)
buruknya buat kerja Auni oii...
2) saute bahan yang ditumbuk dengan cinnamon, bunga lawang dan bunga cengkih.
3) bila dah keperang perangan , masukkan ayam. amik part yg banyak isi taw, sebab nanti kita nak carik carikkan isi ayam tu.
4)bila ayam dah mask,u all masukkan lah air. ikut suka hati u lah .nak letak banyak ke sikit ke
5) bila air dah start mendidih, boleh masukkan serbuk sup. ni pun ikut suka aje.
6)bila dah sebati, baru masukkan satu sudu teh serbuk kurma.
7) sekarang kita letak seasoning sikit. tambah rasa gitu.
8) dah siap pun.
sekarang kita beralih arah ke cara nak celur bihun.
hah? itu pun nak cita ke?
mestilah. detail gitu...
apa yang anda perlukan?
- bihun
- serbuk kunyit sikit
- air untuk merebus
cara nya senang saja:
1) amik bihun dan rendam sekejap dengan serbuk kunyit tu. kalau u all tak nak bihun colour kuning tak payah letak serbuk kunyit tu.
2) panaskan air dan celur.
3) ha kan dah siap...
secara am nya bihun sup dah siap...
kalau nak tambah keceriaannya boleh aje.
buat bihun sup yang penting tu lah
SUP nya.
letak fish cake ke, letak fish ball ke, boleh aje. yang penting jangan lupa carik carik ayam tu...
ok siap.
maaf gambar dah siap tak di ambil sebab i tak makan lagi.hahaha